Despre meseria de instalator

Conform DEX ‘09, instalatorul este o persoană specializată în lucrările de montare și reparare a unor instalații tehnico-sanitare, conducte, aparate. În limbajul cotidian instalatorul este meseriașul care ne instalează centrala termică, caloriferele, obiectele sanitare, contoare de apă, mașina de spălat, instalația de gaz metan sau GPL aragazul și altele. Același meseriaș este și cel care repară aceste lucruri.

Complexitatea instalațiilor de încălzire și sanitare dintr-o casă a crescut proporțional cu ridicarea nivelului de confort, igienă și al pretențiilor oamenilor.

De cele mai multe ori instalatorul este o persoană cu mut mai multă instruire decât 8 clase și eventual o școală profesională, cum eram obișnuiți. De multe ori instalatorul are chiar studii de inginerie și numeroase cursuri de instruire profesională. El trebuie să aibă capacitatea de a rezolva probleme legate de apa potabilă, canalizare, încălzire sau răcire, trebuie să aibă cunoștințe de hidraulică, mecanică, electricitate și chiar de programare a unor dispozitive electronice, trebuie să știe să poată interpreta și chiar elabora de la zero un proiect complex. Volumul de informații pe care îl presupune face ca meseria de instalator să fie una dificilă și de importanță socială majoră.

O greșeală făcută de instalator poate avea consecințe majore cum ar fi: deteriorarea calității apei cu influențe negative asupra sănătății oamenilor, pagube produse de scurgerea apei din conducte, intoxicații cu gaz și chiar explozii. Iată de ce în unele domenii ale acestei meserii este nevoie ca instalatorii, pe lângă studii serioase în domeniu, să fie autorizați de instituții specializate ale statului.

Deși  instalatorii au o contribuție majoră la menținerea sănătății și îmbunătățirea confortului oamenilor, recunoașterea socială în România nu este pe măsura acestei contribuții. Aceasta este și una dintre cauzele pentru care există încetățenită ideea de a plăti instalatorul cu bani puțini. Veniturile reduse au făcut ca instalatorii să aibă o pondere însemnată în rândul emigranților români în țările occidentale. 2017 02.09

Relațiil la 0744 480 980.

Sunaţi acum!