Despre fose septice

Fosele septice sunt echipamente folosite pentru tratarea primară apelor reziduale menajere care apoi sunt drenate în sol sau în puțuri absorbante.

Fosele septice epurează apa în mod natural, fără substanțe chimice, până la parametrii prevăzuți de normele legale în funcție de numărul de utilizatori.

Fosele septice sunt echipamente monobloc, cu mai multe camere. Principiul de funcționare este anaerob cu descompunerea și fermentarea materiilor fecale cu ajutorul bacteriilor ce se formează în lipsa oxigenului. În urma descompunerii și separării gravitaționale a materiilor ușoare și a celor sedimentabile rezultă nămol, care se vidanjează atunci când este nevoie, și gaze, care se elimină în atmosferă printr-o ventilare corespunzătoare. Apă rămasă, parțial limpezită este trimisă în sol prin intermediul drenului.

Drenul este dispozitivul care disipează în sol apa rezultată în urma proceselor ce se desfășoară în fosa septică. Acesta se realizează prin săparea unui șanț cu adâncimea de 70-120 cm și lățimea de 40-60cm. La baza șanțului se așază un strat de nisip spălat de 10-20cm, peste care se pune un strat de piatră spartă cu înălțimea de 40-80cm, în care se înglobează tubul de drenaj care este conectat la ieșirea din fosa septică. Pentru a evita pătrunderea în tubul de drenaj a apei din ploaie și a materialului de umplutură de deasupra, peste stratul de piatră se pune o folie din polietilenă, peste care se așază materialul de umplere și nivelare.

Prin tratarea apelor uzate în fose ecologice se asigură îndepărtarea componentei organice a nămolului până la 50%, și îndepărtarea materiilor sedimentabile până la 90%.

Majoritatea foselor septice produse în prezent sunt confecționate din poliesteri armați cu fibră de sticlă sau din polietilenă lineară de înaltă rezistență (PEHD). Noi le recomandăm pe cele din polietilenă. Deși sunt ușor mai scumpe, ni se par mai puțin casante decât cele din fibră, și mai ușor de transportat și de manevrat pentru instalare.

O caracteristică interesantă a foselor septice care se pot cumpăra în prezent este aceea de a putea sau a nu putea fi transformate ulterior în stații de epurare. Evident că cele care pot fi transformate ulterior în stații de epurare sunt mai avantajoase, dar sunt și mai scumpe.

Capacitatea de procesare a foselor septice este dată de numărul de utilizatori declarat de producător. Contează și alți parametri, dar pentru utilizatorii obișnuiți considerăm că acesta este suficient. Specialiștii folosesc noțiunea de locuitor echivalent (LE) care este definită conform unui standard. Consumul zilnic de apă, stabilit tot printr-un standard, este de aproximativ 200 litri/zi. Prin urmare când spunem că o fosa ECO-6 poate deservi 6 utilizatori, înțelegem că aceasta, la capacitatea maximă și în condiții optime de utilizare, poate procesa 6 utilizatori x 200 litri = 1.200 litri/zi.

Lungimea drenului se recomandă a fi de 35m pentru fiecare pentru fiecare utilizator al fosei septice. Lungimea tubului de drenaj nu va depăși 20m pe o direcție.În cazul în care este nevoie de o lungime mai mare de 20m, sau suprafața de teren pe care o avem la dispoziție ne impune, tubul se va ramifica în 2-3 ramuri, distanța între 2 ramuri fiind de cel puțin 2m. Rețeaua de drenaj trebuie amplasată la o distanță de cel puțin 10m de orice puț de apă potabilă. Panta tubului de drenaj trebuie să fie de 1:100.

Fosa septică și țeava de evacuare din imobil
Fosa septică și tubul de dren

    Telefon 0744 480 980

    Fose septice ECO-TAD

    Fose septice VALROM

    Despre stații de epurare

    Sunaţi acum!