Încălzire electrică prin convecție

Încălzirea prin convenție se face prin transferul de energie termică de la echipamentul de încălzire la particulele de aer ce se mișcă pe sprafața acestuia, de regulă pe verticală. Particulele de aer transportă căldura determinând încălzirea obiectelor din încăpere.

Încălzirea electrică prin convenție se face cu echipamente pe care majoritatea oamenilor le cunosc: calorifere electrice, convectoare electrice, aeroterme, sobe electrice. Toate acestea au termostate înglobate.

Calorifere electrice

Caloriferele electrice sunt aparate cu rezistența electrică imersată în ulei la care transferul de căldură se realizează circa 80 % prin convenție și 20 % prin radiație.

Caloriferele electrice sunt dotate cu termostat, uneori și cu programator orar.

Calorifere cu ulei Tesy.

În poza de mai sus sunt 2 calorifere cu ulei marca Tesy. În magazine există zeci, poate sute, de mărci, care au aspecte asemănătoare și sigur le recunoașteți și știți despre ce vorbim.

Trebuie precizat că unii comercianți și producători numesc aceste aparate „radiatoare cu ulei” deși acestea transmit în jur de 80% din căldură prin convenție și numai 20% prin radiație.

Convectoare electrice

Convectoarele electrice produc căldură cu ajutorul unei rezistențe electrice care transferă căldura aerului cu care intră în contact. Această rezistență este introdusă într-o casetă, de regulă metalică, prin care circulă aer de jos în sus, în mod natural.

Convector electric Tesy de perete
Convector electric Tesy de podea

Convectoarele electrice pot să fie fixe, cu prindere pe perete, sau mobile, cu suport de așezare pe podea.

Aeroterme electrice

Aerotermele electrice sunt practic niște convectoare la care a fost adăugat un ventilator.

Vehicularea aerului cu ventilatorul face ca debitul de aer încălzit să fie mult mai mare decât la un convector electric, prin urmare la pornirea de la rece aerul dintr-o încăpere se va încălzi ceva mai repede cu o aerotermă decât cu un convector

Aeroterma electrică Tesy de podea
Aerotermă electrică Tesy de perete

Spre deosebire de convectoare, la care direcția curentului de aer este de jos în sus, la aeroterme aerul care se încălzește poate fi vehiculat pe orice direcție datorită ventilatorului.

Ca urmare a faptului că vehicularea aerului încălzit se poate face practic pe orice direcție, formele constructive ale aerotermelor sunt mult mai diverse decât ale convectoarelor.

Trebuie precizat că randamentul aerotermelor este ceva mai mic decât al convectoarelor, fiind diminuat de consumul de energie cu funcționarea ventilatorului.

Sobe electrice cu acumulare de căldură

Sobă cu acumulare de căldură ECODYNAMIC VFMi
Sobă cu acumulare de căldură ECODYNAMIC VFMi – secțiune
  • 1- Caramizi pentru stocare
  • 2- Eemente de incalzire
  • 3 – Izolatie Microtherm
  • 4 – Controler de incarcare
  • 5 – Sistem Bypass
  • 6 – perete din caramizi
  • 7 – Panou de ajustare a incarcarii
  • 8 – Izolatie Vermiculita
  • 9 – Ventilator
  • 10 – Element auxiliar de incalzire (optional)

Sobele electrice presupun existența unui bloc masiv, realizat cu cărămizi din materiale ceramice, care este încălzit în scopul acumulării de căldură ce va fi livrată ulterior.

Utilizarea unui astfel de echipament este justificată în asociere cu un contor de energie electrică cu tarif diferențiat zi/noapte. În perioada de timp cu tarif mai mic soba face atât acumulare cât și degajare de căldură, iar în perioada cu tarif mai mare se face, pe cât posibil, numai degajare de căldură.

Relațiil la 0744 480 980.

Sunaţi acum!