Panouri solare termice compacte

Panourile solare compacte sunt cele care au boilerul (acumulatorul de apă caldă menajeră) deasupra tuburilor și arată ca în imaginea de mai sus.

În magazine se găsesc mai multe tipuri de astfel de panouri. Acestea pot fi clasificate după mai multe criterii. Vom prezenta mai jos clasificări după două criterii.

Criteriul 1. După modul de transmitere a căldurii de la tuburi la apă putem avea:

  • panouri solare compacte la care apa intră în tuburi,
  • panouri solare compacte la care apa nu intră în tuburi (cu tehnologie ”heat pipe”).

În opinia noastră, panourile solare compacte la care apa intră în tuburi sunt de evitat deoarece cheltuielile cu repararea lor pe parcursul exploatării pot fi mai mari decât economia pe care o facem datorită prețului lor foarte scăzut comparativ cu cele la care apa nu intră în tuburi. Unul dintre punctele slabe ale acestor panouri sunt garniturile din silicon care etanșează intrarea tuburilor în boiler. Aceste garnituri își pierd calitățile în nu mai mult de 2-3 ani și, când nu mai etanșează, trebuie înlocuite. Prețul garniturilor, manopera și eventualele pagube (țigle sparte, table de acoperiș îndoite etc.) fac destul de costisitoare înlocuirea acestor garnituri.

Criteriul 2. După presiunea suportată de circuitul de apă caldă menajeră putem avea:

  • panouri solare compacte presurizate,
  • panouri solare compacte nepresurizate.

În opinia noastră panourile solare compacte nepresurizate sunt de evitat deși sunt mai ieftine. Acestea au două dezavantaje comparativ cu cele presurizate. Primul dezavantaj este faptul că apa încălzită merge spre consumatori datorită gravitației (”prin cădere”) și, prin urmare, consumatorii de apă caldă apropiați pe înălțime de panou vor avea un debit mic. Dacă debitul devine nesatisfăcător, trebuie instalată o pompă suplimentară pentru mărirea presiunii și implicit a debitului. Instalarea acestei pompe poate duce la cheltuieli de 300-500 lei peste prețul panoului. Al doilea dezavantaj este că sunt prevăzute cu un robinet flotor care, fiind un dispozitiv mecanic, se uzează și se defectează în timp.

Recomandarea noastră: Panourile solare compacte presurizate la care apa nu intră în tuburi, deși sunt mai scumpe ca investiție inițială, sunt de preferat pentru cheltuielile mai nici pe parcursul exploatării.

Oferim consultanță gratuită prin telefon. Pentru a nu face greșeli pe care să le constatați după cumpărarea panoului solar este bine să ne contactați înainte. 0744 480 980

    Telefon 0744 480 980

    Sisteme de panouri solare termice

    Despre panouri solare termice

    Prețuri panouri solare compacte presurizate

    Sunaţi acum!