- Prețuri centrale termice MOTAN – gaz click aici.
- Prețuri centrale termice ARCA – gazeificare lemn click aici
- Prețuri centrale termice DOMINUS – combustibil solid click aici
- Prețuri centrale termice STROPUVA – combustibil solid click aici.
- Prețuri centrale termice LIEPSNELE – combustibil solid click aici.
- Prețuri centrale termice VIADRUS – combustibil solid click aici.
Pentru a cumpăra o centrală termică trebuie să fie parcurse mai multe etape și anume:
- Etapa 1: Stabilirea combustibilului pe care îl veți folosi,
- Etapa 2: Dimensionarea centralei sau cazanului,
- Etapa 3: Alegerea centralei termice sau cazanului,
- Etapa 4: Stabilirea anexelor centralei termice sau cazanului și a materialelor necesare.
Etapa 1: Stabilirea combustibilului pe care îl veți folosi
Dacă imobilul care se dorește să fie încălzit are acces la rețeaua de gaz metan, noi recomandăm fără rezerve instalarea unei centrale cu gaz metan, evident cu condensare.
Unii au impresia că încălzirea unei case poate fi mai ieftină utilizând combustibil solid chiar dacă au acces la rețeaua de gaz metan. Părerea noastră este că aceștia nu iau în calcul chiar toate costurile. În general este socotit doar prețul efectiv al lemnelor sau cărbunilor și nu sunt adăugate și următoarele costuri:
- alocarea unei suprafețe de teren și investiția inițială într-o încăpere separată în care va fi instalată centrala și în coșul de fum al acesteia,
- alocarea unei suprafețe de teren și investiția într-o magazie bine acoperită și ventilată pentru combustibil solid,
- cumpărarea anticipată a combustibilului (dacă se folosește lemn sau cărbune este bine să fie cumpărate cu 2 ani înainte),
- manopera cu tăierea și spargerea lemnelor ori mărunțirea cărbunilor,
- manopera de întreținere a cazanului și de alimentare cu combustibil solid, de regulă cel puțin odată pe zi.
Dacă se adună toate acestea la prețul combustibilului solid, este aproape sigur că se depășesc cheltuielile de exploatare cu o centrală cu gaz cu condensare. Investiția inițială este sigur cel puțin dublă.
Unele persoane, în special dintre cele care călătoresc sau lucrează în statele din vestul Europei, aleg să utilizeze echipamente de încălzire care funcționează cu peleți. În ultimii ani aceste echipamentele de încălzire sunt folosite din ce în ce mai mult. Costurile cu investiția inițială sunt comparabile cu cele ale echipamentelor cu lemne sau cărbuni dar exploatarea acestora este mult mai comodă. Costurile cu exploatarea (combustibil, întreținere, reparare) sunt probabil apropiate.
Utilizarea energiei electrice sau a GPL-ului sunt cele mai scumpe. Avem puțini clienți care utilizează aceste surse de energie și numai pentru clădiri cu o izolație termică foarte bună, atât pentru pereți cât și pentru podea și tavane (polistirenul cu grosimea de 5 cm este sub minimul necesar), dar și cu o tâmplărie foarte bună (de preferat geamuri triplex și cu emisie radiantă redusă).
Prin urmare, ordinea preferată de noi a surselor de energie uzuale pentru încălzirea locuințelor și a altor clădiri nu foarte mari este următoarea:
- gaz metan de la rețeaua stradală,
- peleți,
- lemne, cărbuni, brichete,
- energie electrică,
- GPL.
Evident această clasificare ține cont de cheltuielile de exploatare. Dacă luăm în considerare numai comoditatea exploatării, lemnele și cărbunii vor trece pe ultimul loc.
Etapa 2: Dimensionarea centralei sau cazanului
Stabilirea puterii centralei termice sau cazanului o va face fie firma care urmează să o instaleze, fie o persoană calificată pentru aceasta, de preferință un inginer, de la magazinul de unde intenționați faceți cumpărarea. Dacă se apreciază că puterea depășește 70 kW, obligatoriu se apelează la un proiectant.
Nu cumpărați centrale termice sau cazane pe principiul că, dacă funcționează la vecinul care are casă mai mare, sigur va funcționa și la Dumneavoastră. Riscați să subdimensionați sau supradimensionați echipamentul caz în care veți cheltui substanțial pentru remedierea neajunsurilor, sau pentru plata combustibilului consumat în plus de un echipament neadecvat cu necesitățile.
Contactați personal specializat, cu vechime și care trăiește din această activitate. În situația în care veți avea nemulțumiri este bine să aveți siguranța că va fi cineva la care să puteți apela și care efectiv vă poate ajuta.
Etapa 3: Alegerea centralei termice sau cazanului
După stabilirea combustibilului și a puterii centralei termice sau cazanului, urmează alegerea mărcii și a modelului.
Criteriile de alegere sunt de regulă următoarele:
Dimensiunile centralei sau cazanului să permită instalarea în locul pe care îl aveți la dispoziție. Este bine să vă sfătuiți cu cei care vor face instalarea și chiar cu cei care vor face service-ul dacă se poate.
Prețul centralei sau cazanului. Același tip de echipament la mai multe mărci are prețuri diferite. Prețurile diferă în funcție de robustețea echipamentului, asigurarea și calitatea serviciilor postvânzare, mărimea perioadei de garanție și gradul de acoperire a garanției, disponibilitatea pieselor de schimb și nu în ultimul rând de renumele mărcii (brandului).
Garanția centralei sau cazanului. La garanție trebuie ținut cont de perioada pe care este asigurată și de gradul de acoperire. Unele echipamente au o garanție minimă legală cu acoperire totală și o prelungire a garanției numai pentru anumite subansamble. La alte echipamente nu sunt incluse în garanție anumite componente cum ar fi: membrane, garnituri și altele considerate consumabile.
Cine asigură garanția și service-ul ? Este ideal să cumpărați de la un magazin care are propria lui echipă de service autorizat ISCIR. În acest caz este foarte probabil ca orice problemă să fie tratată cu maxim de interes, oricum cu mult mai mult interes decât în situația în care service-ul este asigurat de o firmă care nu are nici un interes în menținerea renumelui bun al magazinului. Cea mai defavorabilă situație este când firma care asigură service-ul este din afara județului, situație în care reparațiile în garanție vor fi făcute cu întârziere față de o firmă locală, iar pentru reparațiile în afara garanției prețurile vor fi mult mai mari din cauza cheltuielilor cu deplasarea mai lungă.
Etapa 4: Stabilirea anexelor centralei termice sau cazanului și a materialelor necesare
Stabilirea anexelor centralei termice sau cazanului și a materialelor necesare o va face fie firma care urmează să o instaleze, fie o persoană calificată pentru aceasta, de preferință un inginer, de la magazinul de unde intenționați faceți cumpărarea. Dacă puterea centralei sau cazanului depășește 70 kW, obligatoriu se apelează la un proiectant.
Telefon 0744 480 980