Cazane cu ardere normală

Cazanele cu combustibil solid cu ardere normală, sau în masă, sunt cele în care combustibilul solid (lemn, cărbuni, brichete etc.) arde la fel ca în sobele tradiţionale. Focul este aprins în partea de jos a focarului iar arderea se propagă în tot volumul de combustibil existent la un moment dat în focar.

Corpul cazanului poate să fie din fontă sau din oţel. În judeţul Gorj sunt preferate cazanele din fontă. Se consideră că acestea ar avea o durată de utilizare mai mare decât cele din oţel, dar de multe ori decizia este luată pe baza preţului.

Căldura generată de arderea combustibilului este preluată în mare parte de apa care circulă prin corpul cazanului şi este utilizată pentru încălzire sau preparare de apă caldă menajeră. O cotă importantă, ce poate depăşi 30%, este însă pierdută cu gazele de ardere. Randamentul acestor cazane este de 70-80% sau chiar mai mic, deoarece, de regulă sunt cazane rudimentare, cu numai un drum de fum şi fără ventilator. Randamentul se micşorează şi mai mult datorită arderii cu aport insuficient de aer din cauza utilizării unor coşuri de fum de construcţie artizanală şi de înălţime insuficientă.

Având randament mic şi producând multă cenuşă, pe lângă consumul mare de combustibil, aceste cazane au o autonomie scăzută, adică trebuie încărcate cu combustibil destul de des, uneori de 3-4 ori pe zi.

În România aceste cazane sunt foarte bine vândute datorită preţurilor mici, uneori şi datorită lipsei de informare a cumpărătorilor în privinţa existenţei unor cazane cu randamente net superioare şi implicit cu autonomie mult mai lungă.

Având în vedere cele de mai sus, este foarte discutabil dacă aceste cazane sunt o investiţie bună. Noi le recomandăm numai atunci când nu sunt bani pentru a cumpăra ceva mai bun, adică cu un consum mai redus de combustibil şi cu intervalul între încărcări mai mare.

Telefon 0744 480 980.

Cazane cu combustibil solid VIADRUS

Cazane cu combustibil solid tip lumânare

Cazane cu combustibil solid cu gazeificare